Świadomość ekologiczna w dzisiejszych czasach stale rośnie. Coraz większą uwagę zwraca się na ochronę środowiska, a więc odpowiedzialne gospodarowanie zasobami naturalnymi oraz segregację odpadów – dla firm z branży gastronomicznej oznacza to konieczność utylizacji oleju posmażalniczego i jej ewidencjonowania. W poniższym artykule przedstawiamy najważniejsze zalety współpracy z profesjonalnymi przedsiębiorstwami zajmującymi się skupem i odbiorem zużytego oleju gastronomicznego.
Korzyści płynące ze współpracy z firmą od utylizacji oleju spożywczego
Odpowiedzialność ekologiczna
Współpraca z firmą odbierającą zużyty olej posmażalniczy jest wyrazem troski o środowisko naturalne. Tego typu oleje są bowiem niebezpieczne dla otoczenia – zanieczyszczają wodę i glebę, a ich rozkład trwa wiele lat. Aby zużyty olej jadalny nie stanowił zagrożenia, konieczna jest jego odpowiednia utylizacja – pierwszym krokiem jest jednak odbiór oleju. Czynność tę warto przekazać specjalistycznej firmie odbierającej oleje posmażalnicze, która wykona wszelkie kwestie administracyjne za przedsiębiorcę lub przy jego minimalnym udziale.
Prawidłowe postępowanie z odpadami
Przetwarzanie i utylizacja zużytego oleju posmażalniczego to proces skomplikowany, wymagający specjalistycznej wiedzy i umiejętności. Współpraca z profesjonalną firmą oferującą odbiór frytury to gwarancja, że cały proces zostanie zrealizowany zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi oraz standardami branżowymi. Dzięki temu przedsiębiorca może uniknąć ewentualnych kar finansowych i sankcji, jakie mogą wynikać z niewłaściwego postępowania z odpadami.
Korzyści ekonomiczne i nie tylko
Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że współpraca z firmą proponującą odbiór zużytego oleju z restauracji lub innych lokali gastronomicznych jest kosztowna – nic bardziej mylnego. W dłuższej perspektywie takie rozwiązanie może przynieść wiele korzyści finansowych. Firmy takie jak Ekorest zapewniają nie tylko odbiór, ale i dostawę świeżego oleju spożywczego. To więc sposób na oszczędność pieniędzy i czasu, a także brak przestojów w prowadzeniu restauracji. Trzeba też pamiętać, że taki odpad ma wartość – przedsiębiorca w zależności od ilości oleju posmażalniczego, stopnia jego zanieczyszczenia oraz sposobu jego odbioru otrzyma należność.
Ekorest: skup zużytego oleju spożywczego
Współpraca z firmą odbierającą zużyty olej jest korzystna zarówno z perspektywy ochrony środowiska, jak i kwestii ekonomicznych. W Ekorest z przyjemnością pomożemy Ci w pozbyciu się tłustego problemu w postaci oleju posmażalniczego. Działamy na terenie całego kraju – skontaktuj się z nami, aby poznać szczegóły!