Skup frytury

Wiele firm z branży gastronomicznej, jak restauracje, bistro czy bary, oferuje w swoim menu dania smażone w głębokim tłuszczu, w tym na przykład frytki, owoce morza, ryby lub panierowane warzywa. Z tego powodu przedsiębiorstwa tego rodzaju powszechnie wykorzystują fryturę pozwalającą na szybkie przygotowywanie takich potraw bez obaw choćby o dymienie. Zużyty tłuszcz musi jednak zostać poddany odpowiedniej utylizacji, aby nie zagrażał ani środowisku, ani klientom punktu gastronomicznego.

Profesjonalna utylizacja frytury

Zużyta frytura nie powinna być używana do ponownego smażenia, ponieważ mogą w niej powstawać związki szkodliwe dla zdrowia. Tłuszcz musi więc zostać prawidłowo zutylizowany — nie wolno wylewać go do instalacji odprowadzania ścieków ani wywozić na wysypisko śmieci. Stanowi to bowiem ogromne zagrożenie dla środowiska naturalnego. W naszej firmie zajmujemy się zatem odbiorem, a następnie utylizacją frytury z zachowaniem wszelkich norm bezpieczeństwa, ekologii oraz obowiązujących przepisów prawnych.

Odbiór frytury zgodnie z obowiązującymi normami

Prawidłowe pozbycie się zużytej frytury należy do obowiązków każdego przedsiębiorcy działającego w branży gastronomicznej, dlatego w naszej firmie pomagamy w utylizacji tłuszczu spożywczego, podpisując umowę na atrakcyjnych warunkach. Wspólnie ustalamy szczegóły współpracy w zakresie ilości frytury do odbioru, a także wielkości zbiorników. Dysponujemy profesjonalnym sprzętem pozwalającym nam świadczyć usługi na najwyższym poziomie oraz europejskim certyfikatem REDcert świadczącym o naszym poszanowaniu dla środowiska.

Utylizacja zużytego tłuszczu i sprzedaż frytury dla firm z całej Polski

Współpraca z naszą firmą to nie tylko odbiór frytury, lecz także dostawy nowego oleju do przedsiębiorstw gastronomicznych na terenie całej Polski. Gwarantujemy wystawienie karty przekazania odpadów oraz atrakcyjne ceny w zamian za przekazanie zużytego tłuszczu. Nasze usługi to również wygoda — zajmiemy się wszystkimi formalnościami i kwestiami logistycznymi. Zapraszamy do kontaktu!

Zużyta frytura — właściwości

Dobrej jakości frytura, czyli substancja składająca się z olejów roślinnych i tłuszczy jadalnych służąca do głębokiego smażenia potraw może mieć wiele zalet. Należy do nich między innymi jej neutralny smak oraz zapach czy długi czas użytkowania. Natomiast frytura zużyta zaczyna tracić swoje pozytywne właściwości, stając się odpadem, który należy zutylizować w odpowiedni sposób. Substancja ta szybko twardnieje po ostygnięciu. Próba wylania jej do instalacji ściekowej może skończyć się koniecznością wezwania hydraulika. Ponadto, jeżeli przedostanie się do środowiska naturalnego, będzie stanowić zagrożenie dla roślin oraz zwierząt.

Ekologiczny sposób na pozbycie się zużytej frytury: sprzedaż

Sprzedaż to ekologiczny sposób na pozbycie się zużytej frytury, gdyż firmy zajmujące się jej skupem (takie jak nasza) dysponują profesjonalnymi zbiornikami oraz pojazdami, dzięki którym możliwe jest bezpieczne składowanie, jak również transport substancji. Dodatkowymi zaletami tego rozwiązania są zapłata za przekazanie odpadu, a także pewność, że utylizacja tłuszczu przebiegnie w sposób bezpieczny dla ludzi i środowiska naturalnego. Ponadto w przypadku kontroli lokalu gastronomicznego podpisana umowa współpracy z naszą firmą jest dowodem na to, że odbiorem frytury zajmują się specjaliści, a cały proces przebiega zgodnie z prawem.

Odbiór frytury i co dzieje się później

Po odbiorze zużyta frytura zostaje przewieziona do oczyszczenia. W ramach dalszej obróbki poddaje się ją rafinacji, do której należą między innymi takie procesy jak zobojętnianie, mycie, suszenie czy filtracja — pozwala to na obniżenie zawartości fosforu oraz kwasów tłuszczowych, a także standaryzację poziomu pH. Odpowiednio przerobiona substancja nadaje się na przykład do produkcji biopaliw. Postaw na profesjonalny skup frytury i już dziś skontaktuj się z nami w celu ustalenia szczegółów współpracy!

Ułatwiamy pozbywanie
się odpadów olejowych
z restauracji!